top of page

DETOX 

Kerstkransjes, gourmetvlees met extra saus, oliebollen en natuurlijk glazen champagne… Waarschijnlijk heb je net als wij ook wat meer lekkers gegeten en gedronken in de Decembermaand. Het nieuwe jaar betekent voor veel mensen tijd voor een nieuwe start, gezondere gewoontes.

 

Dit jaar eens echt aan de slag met je goede voornemens? Schrijf je in voor de detox challenge aan de balie van Smile Sport of stuur mij een email. Op naar een gezonder en blijer lijf in 2018!

​

WAAROM DETOX?

​

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan afvalstoffen en toxines. Het verwerken gebeurt in het lichaam door de darmen, de lever en de nieren. Maar zelfs met een gezond lichaam is het in de huidige maatschappij niet mogelijk om alle afvalstoffen kwijt te raken. Deze afvalstoffen hopen zich op in ons (vet)weefsel en kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan vermoeidheid, lusteloosheid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten en darmklachten.

 

We zien door de restrictie van calorieën dat er een proces gestimuleerd wordt in het lichaam dat autofagie heet. Autofagie is een katabol mechanisme dat onnodige en niet goed functionerende onderdelen van de cel afbreekt. Afvalstoffen die in de cel aanwezig zijn worden op deze manier afgebroken. Het is met name deze intelligente afbraak van cellulaire afvalstoffen die verklaart waarom sapvasten zo doeltreffend is.

Voor onze algemene gezondheid is het belangrijk om regelmatig te sapvasten. 

​

  • Herstel je mentale balans

  • Afvalstoffen worden verwijderd

  • Je darmflora wordt hersteld

  • Zure base balans in je lichaam wordt hersteld

  • Je gewichtverlies wordt gestimuleerd

  • Het bevorderen van de stofwisseling

  • Het versterken van de weerstand

 

GEEST

​

Vasten is een prachtige gelegenheid om ook een geestelijk opruiming te houden. Stress, oude patronen en eventueel oud zeer kunnen losgelaten worden waardoor er ruimte komt voor nieuwe dingen. Een sapkuur kan een bijdrage leveren aan uw geestelijke gezondheid. Het is een uniek moment om uw doelen bij te stellen en nieuwe doelen te maken. Elke stap in de richting van een gezond lichaam kan een waardevol geschenk zijn.

 

UITSCHEIDINGSREACTIES

​

Na enkele dagen vasten zijn de uitscheidingsreacties goed merkbaar :  stinkende donkere urine, donkere ontlasting of juist diarree, zweten, vieze ademlucht, beslagen tong, misselijkheid, duizeligheid, sterkere menstruatie, verkoudheid, loopneus of loopoor enzovoort. Dit zijn allemaal natuurlijke, onschuldige methoden van het lichaam om zich te reinigen. Deze reacties verdwijnen vanzelf weer.

​

​

PRODUCTBESCHRIJVING

​

Het uitgebreide pakket bestaat uit:

- een informatieboekje waarin alles stap-voor-stap wordt omschreven
- voedingssupplementen (reset 1 t/m 5) die tijdens en na de kuur ondersteunen
- bitterzout


Onder begeleiding van een sapvastenspecialist kunt u in uw eigen omgeving sapvasten. Tijdens het eerste consult bekijkt uw sapvastenspecialist welke kuur het beste bij u past en zal hij/zij u van alle informatie voorzien. U bepaalt tijdens dit consult met uw sapvastenspecialist hoeveel begeleiding u nodig heeft.

​


De kuur bestaat uit 3 fasen:

​

Fase 1 Afbouw

Deze fase bestaat uit 3 dagen. Tijdens deze 3 dagen bereidt u zich voor op het sapvasten. Dit betekent dat u geen koffie, alcohol en suiker meer gebruikt. Het gebruik van dierlijke eiwitten en granen wordt afgebouwd.

​

Fase 2 Sapvasten

Deze fase bestaat uit 3.  Dit is afhankelijk van wat u met uw sapvastenspecialist besproken heeft. Tijdens deze dagen gebruikt u geen vast voedsel meer. U “eet” 3 keer per dag een sapje dat bestaat uit vers fruit en verse groenten. Verder mag u zoveel water en kruidenthee drinken als u wilt.

​

Fase 3 Opbouw

Deze fase duurt 3 dagen. Tijdens deze fase laat u uw lichaam weer langzaam wennen aan vast voedsel. Na 3 dagen kunt u weer uw “normale” eetpatroon oppakken. Tijdens deze fase is het belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en te stoppen met eten als u verzadigd bent.

 

Geschikt of ongeschikt

Sapvasten is niet geschikt voor: 

  • Mensen jonger dan 18 jaar

  • Zwangeren en zogende vrouwen

  • Ernstige verzwakte mensen

  • Sterk vermagerde mensen

  • Mensen die een eetstoornis (gehad) hebben

  • Mensen die ernstig ziek zijn

  • Mensen die geneesmiddelen gebruiken

bottom of page